Giriş məlumatlarını rotasiya və ləğv edin
Köhnəsi işləməyə davam edərkən tətbiq giriş məlumatını yenisi ilə əvəz edin, giriş məlumatını dərhal ləğv edin və platformanın ləğvetmə səbəblərini öyrənin.
Giriş məlumatını fasiləsiz olaraq yeni ID və sirri (secret) olan yenisi ilə əvəz etmək üçün onu rotasiya edin: siz müştəri proqramlarınızı yeniləyərkən köhnə giriş məlumatı üst-üstə düşmə müddəti ərzində işləməyə davam edir. Giriş məlumatını dərhal silmək üçün onu ləğv edin; bundan sonra onunla yenidən daxil olmaq mümkün olmur.
Başlamazdan əvvəl
- Şəxsi giriş məlumatını rotasiya etmək üçün onun sahibi olmalısınız. Xidmət hesabının (service account) giriş məlumatını rotasiya etmək üçün onu yaratmaq üçün lazım olan girişin eynisi tələb olunur. Tətbiq giriş məlumatı yaradın səhifəsinə baxın.
- Rotasiya bu yaxınlarda keçirilmiş iki faktorlu təsdiqləmə tələb edir: bu seansda son 5 dəqiqə ərzində autentifikator tətbiqinizdən (authenticator app) kod daxil etməmisinizsə, konsol kod istəyir. Əlavə təsdiqləmə bölməsinə baxın.
- Giriş məlumatını ləğv etmək üçün onu görə bilməlisiniz: öz giriş məlumatlarınızı; API Tokens üzrə Manage girişi ilə xidmət hesablarının giriş məlumatlarını; Identity & Access üzrə Manage girişi ilə istənilən giriş məlumatını.
Giriş məlumatını rotasiya edin
Konsolda Identity & AccessOpenStack API access bölməsinə keçin.
Giriş məlumatının sətrində menyunu açın və Rotate credential əməliyyatını seçin.
Old credential keeps working for sahəsində köhnə giriş məlumatının işləmə müddətini seçin: Delete it immediately, yaxud 1, 24, 72 və ya 168 saat. Standart dəyər 24 saatdır.
Rotate credential düyməsini seçin. Konsol tələb edərsə, autentifikator tətbiqinizdən kodu daxil edin.
Yeni Application credential ID və Secret dəyərlərini köçürün və ya yeni faylları endirin. Həm ID, həm də sirr dəyişir. Sirr bir dəfə göstərilir.
Üst-üstə düşmə müddəti bitməzdən əvvəl müştəri proqramlarınızı yeniləyin.
Nəticə
Yeni giriş məlumatının sahibi, layihəsi (project), profili və adı köhnəsi ilə eynidir; etibarlılıq müddəti də eynidir və indidən hesablanır. Yalnız hələ rotasiya edilməmiş aktiv giriş məlumatını rotasiya edə bilərsiniz.
Üst-üstə düşmə müddəti bitənə qədər siyahı köhnə giriş məlumatını əvəz edilmiş kimi, işləməyi dayandırma vaxtı ilə birlikdə göstərir. Sonra o silinir. Delete it immediately seçimini seçsəniz, o dərhal silinir.
Giriş məlumatının yaradılması və ya rotasiyası onun sahibinin cari OpenStack tokenlərini sonlandırır. Sahibin istənilən giriş məlumatından, o cümlədən rotasiya etdiyinizdən istifadə edən müştəri proqramları bir dəfə 401 Unauthorized cavabı alır və öz giriş məlumatı ilə yenidən daxil olmalıdır.
Kubernetes klasteri üçün Klasterin giriş məlumatını rotasiya edin bölməsinə baxın.
Giriş məlumatını ləğv edin
Identity & AccessOpenStack API access bölməsinə keçin.
Giriş məlumatının sətrində menyunu açın və Revoke əməliyyatını seçin.
Dialoq pəncərəsində Revoke düyməsini seçin.
Giriş məlumatı buludda silinir və artıq onunla daxil olmaq mümkün olmur. Ləğvetməni geri qaytara bilməzsiniz. Ləğvetmə autentifikator tətbiqinizdən kod tələb etmir.
Müddətin bitməsi
Hər giriş məlumatının müddəti onu yaradarkən seçdiyiniz etibarlılıq müddətinin sonunda bitir. 14 gün və ya daha az qaldıqda, sonra yenidən 3 gün və ya daha az qaldıqda e-poçt göndərilir: sahibinə, xidmət hesabının giriş məlumatı üçün isə onu yaradan üzvə. Müddəti bitdikdə giriş məlumatı işləməyi dayandırır və siyahıda Expired kimi göstərilir. Müştəri proqramının işləməyə davam etməsi üçün giriş məlumatını müddəti bitməzdən əvvəl rotasiya edin.
Giriş məlumatı niyə işləməyi dayandırdı
Sizin öz əməliyyatlarınızdan əlavə, platforma giriş məlumatlarının arxasındakı giriş dəyişdikdə onları ləğv edir. Giriş məlumatlarının siyahısı səbəbi göstərir:
| Səbəb | Nə baş verdi |
|---|---|
| Revoked | Kimsə giriş məlumatını ləğv edib. |
| Replaced by rotation | Giriş məlumatı rotasiya edilib və onun üst-üstə düşmə müddəti bitib. |
| Role changed — create a new one | Sahibin layihədəki rolu dəyişib və nəticədə onun OpenStack rolu aşağı salınıb, məsələn, member rolundan reader roluna. |
| Member or service account removed | Üzv təşkilatınızdan çıxarılıb və ya xidmət hesabı silinib. |
| API access switched off | Sahiblərdən biri təşkilatınız üçün OpenStack API girişini qeyri-aktiv edib. |
| Revoked by the platform operator | Platforma operatoru giriş məlumatını ləğv edib. |
| Gone from the cloud | Giriş məlumatı artıq buludda mövcud deyil. |
| Expired | Giriş məlumatının etibarlılıq müddəti bitib. |
Üzv və ya xidmət hesabı qeyri-aktiv edildikdə onun giriş məlumatları da silinir və o yenidən aktivləşdirildikdə giriş məlumatları geri qayıtmır. Bütün hallarda, giriş hələ lazımdırsa, yeni giriş məlumatı yaradın.
Ləğv edilmiş və müddəti bitmiş giriş məlumatları 90 gün siyahıda qalır, sonra oradan çıxarılır.
Son istifadə
Last used sütunu giriş məlumatının buluda daxil olmaq üçün sonuncu dəfə nə vaxt istifadə edildiyini göstərir. O, hər API çağırışında yenilənmir, çünki müştəri proqramları giriş tokenlərini bir müddət təkrar istifadə edir.